Dünya'daki bitki çeşitliliğinin önemli öğelerinden "ılıman yağmur ormanları", yurdumuzda özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunmaktadır. Bölge çok yağışlı (yıllık 200 mm'den çok) ve sisli ılıman iklime sahiptir; toprakları çoğunlukla asidiktir. Genelde karışık olan ormanları, hem ibreli ve geniş yapraklı; hem de yaprak döken ve herdem yeşil ağaçlar ile çalıları içerir. NGBB de bu ormanları temsilen bir "Karadeniz Bahçesi" kurmuştur.
Bitkilerin doğasındaki çevre koşullarını sağlamak amacıyla, alana asidik toprak getirilmiş ve bitkiler bu toprağa dikilmiştir. Nemli ve gölgeli ortam için, alanın üzeri güneş ışınlarını yarı yarıya kesen örtü kapatılmış ve sisleme sistemi döşenmiştir. Bahçede, ılıman yağmur ormanlarında görülen kestane (Castenea sativa), yayla peliti (Quercus pontica), barut ağacı (Frangula alnus), çuha çiçeği (Primula vulgaris) gibi türlerin yanı sıra; kumar (Rhododendron sp.), ormangülü (Rhododendron sp.), açelya (Rhododendron sp.) türlerini içeren koleksiyon oluşturulmuştur.
Kumar ve ormangülü türleri, özellikle Himalaya'lar ve Hind-i Çin'de (Maçin) yayılır ve ülkemizde 9 doğal türle temsil edilmektedir.