NGBB’deki “Faydalı Bitkiler Koleksiyonu”nda; tıbbi ve ıtri bitkiler, boya bitkileri, yenilebilir
yabani bitkiler yer almaktadır.
Tıbbi ve Itri Bitkiler Bahçesi
Bitkiler, toprağa bağlı canlılardır. Kaçamadıkları düşmanlarına karşı caydırıcı ve ulaşamadıkları dostları için de cezbedici mekanizmalarını, evrimleşme sürecinde geliştirdiler. Bu maksatla kullandıkları çeşitli renkler ve kokular ile salgıladıkları kimyasallar gibi özelliklerini de yine bu süreçte edindiler. Bitkilerin sahip olduğu özelliklerin yararlı olduğunu keşfeden insanoğlu, onları tedavi veya başka maksatlar için kullanmaya başladı. Zamanla yeni özellikleri keşfedilen bitkiler, giderek daha da önem kazandı. Koleksiyon, 85 cinse ait 115 tür tıbbi ve ıtri bitkiden oluşmaktadır.
Boya Bitkileri Bahçesi
Anadolu’da kökeni eski çağlara uzanan boyama sanatı, önemli bir kültür zenginliği olarak uzun yıllar, çok çeşitli alanlarda, çeşitli malzeme ve tekniklerde uygulanmıştır. Anadolu insanının, yüzyılların deneyimiyle kazandığı bu sanatsal faaliyetin, en önemli unsuru boyalar; boyaların kaynağı da bitkilerdir. Toksik ve kanserojen olmayan, çevre kirliliği yaratmayan, doğal boya bitkilerinin bir çoğu, geçmişte olduğu gibi tekstilden başka, kozmetik ve gıdaların renklendirilmesi gibi değişik maksatlar için de kullanılmaktadır. NGBB’nin geliştiği dönemde, ülkemizde doğal boya bitkileriyle ilgili araştırmaların merkezi
konumundaki, Tokat Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü yardımlarıyla bir koleksiyon oluşturuldu. Koleksiyonda, 18’i doğal ve 2’si egzotik olmak üzere, toplam 20 takson bulunmaktadır.
Yenilebilir Yabani Bitkiler Bahçesi
Günlük hayatta insanların çeşitli tarifler kullanarak veya yaratarak yararlandığı yabani bitkilerle ilgili NGBB’de bir koleksiyon oluşturma çalışması 2008 yılında başladı. Projenin amacı insanların yemek amaçlı kullandığı bitkileri tespit etmek ve bunların kullanılış biçimlerini kayıt altına alarak, önemli bir kültürün yok olmasını engellemektir. Kayseri-Yahyalı’ya bağlı Çamlıca köyü ile Hatay-Yayladağ’a bağlı Kışlak köyü ilk çalışılan alanlar oldu. Daha sonra bunlara Osmaniye-Kadirli’ye bağlı Yoğunoluk köyü ve Adana-Aladağ’a bağlı Darılık köyü’de dahil oldu. NGBB’deki koleksiyonda, hâlen ülkemizin dört farklı bölgesinden getirilen, tümü doğal 38 farklı takson yer almaktadır.